czwartek, 11 lipca 2013

Ciasto budyniowe z owocami

Lato, lato, lato czeka....
trwa najcudowniejsza  pora roku
 owoce, warzywa, kwiaty, rośliny...
wszystko wybucha swoją wspaniałością
trzeba korzystać póki jest na to czas

Dziś więc przepis na pyszne letnie ciasto z owocami, dawno nie było kulinarnie na blogu
Przepis znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Winiary, 
jednak trochę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby
Potrzebne składniki:
owoce: maliny, jagody, porzeczki (mogą być też: wiśnie, truskawki, jeżyny itp) ok 500g
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. maślanki                                                            Czas przygotowania: ok 20 minut
1/2 szkl. oleju                                                               Czas pieczenia: 45 minut/175 stopni C
2 i 1/2 szkl. mąki
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Kruszonka:
masło 70-100g
cukier
mąka

Sposób przygotowania:
Owoce umyć odsączyć, posypać 3 łyżkami cukru i odstawić.


Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę, dodawać kolejno mając cały czas włączony mikser: cukier, żółtka, olej, maślankę, następnie mąkę i budyń(proszek), proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. 


Kruszonka: masło roztopić ( w mikrofali), dosypywać po trochu cukru i mąki aż konsystencja będzie gęsta i da się pokruszyć w  palcach. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką.



Piec 45 minut w temperaturze 175 stopni C.

Tak wygląda gotowe ciasto:


Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem


Smacznego:)



2 komentarze:

  1. A wiesz, że to właśnie to, czego potrzebowałam? Świetny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi wyszedl zakalec bo owoce puscily za duzo soku:(

    OdpowiedzUsuń