Lato, lato, lato czeka....
trwa najcudowniejsza pora roku
owoce, warzywa, kwiaty, rośliny...
wszystko wybucha swoją wspaniałością
trzeba korzystać póki jest na to czas
Dziś więc przepis na pyszne letnie ciasto z owocami, dawno nie było kulinarnie na blogu
Przepis znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Winiary,
jednak trochę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby
Potrzebne składniki:
owoce: maliny, jagody, porzeczki (mogą być też: wiśnie, truskawki, jeżyny itp) ok 500g
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. maślanki Czas przygotowania: ok 20 minut
1/2 szkl. oleju Czas pieczenia: 45 minut/175 stopni C
2 i 1/2 szkl. mąki
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Kruszonka:
masło 70-100g
cukier
mąka
Sposób przygotowania:
Owoce umyć odsączyć, posypać 3 łyżkami cukru i odstawić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę, dodawać kolejno mając cały czas włączony mikser: cukier, żółtka, olej, maślankę, następnie mąkę i budyń(proszek), proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
Kruszonka: masło roztopić ( w mikrofali), dosypywać po trochu cukru i mąki aż konsystencja będzie gęsta i da się pokruszyć w palcach.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką.
Piec 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Tak wygląda gotowe ciasto:
Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem
Smacznego:)
A wiesz, że to właśnie to, czego potrzebowałam? Świetny przepis :-)
OdpowiedzUsuńa mi wyszedl zakalec bo owoce puscily za duzo soku:(
OdpowiedzUsuń